Warning: session_start() [function.session-start]: open(tcp://sessionserver.okh:11211/sess_N5dS2gSjPeg9noMTXGvNz1, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /var/www/weboldala.net/rabsicfishingteam/www/libraries/joomla/session/session.php on line 423
Csinálj gilisztafarmot!

Rabsic Fishing Team

Címlap Cikkek Csinálj gilisztafarmot!

Főmenü

Vadvíz 2009 SHE.Nádudvar

Ajánlott oldalak

Névnap

Ma 2014. július 30., szerda, Judit és Xénia napja van. Holnap Oszkár napja lesz.
Csinálj gilisztafarmot! PDF  | Nyomtatás |

A gilisztafarm szinte ingyen van, mégis állandó készleted lesz a legjobbnak tartott csaliból. A vékony, vörös giliszta a legeredményesebb dévérező csalik egyike. Önállóan, de pl. csontival vagy bábokkal együtt is használhatjuk. A trágyadombok alatt található közönséges trágyagiliszta nem olyan eredményes csali, de felaprítva kiváló adalék az etetőanyaghoz. A trágyagilisztákkal az a legnagyobb gond, hogy nehéz hosszabb ideig tárolni őket. Minden horgászboltban kaphatók ugyan, viszont drágák lesznek, ha a nap végére a fele elpusztul.

 

gili1

 

Elterjedt módszer, hogy a horgászok a trágyadombok átforgatásával keresik a piros gilisztákat. Erre nincs is mindig lehetőség, de ha talál is valaki egy ilyen „gilisztabányát”, rendszerint csak rövid ideig áll rendelkezésére. A hosszú nyári kánikula idején a trágya kiszárad, a giliszták elpusztulnak, vagy odébbállnak. Egy-egy jó helyet sok horgász is használ, így a „gilisztakészletek” hamar kimerülnek. A legbiztosabb megoldás, ha saját házi gilisztatenyészetet létesítesz. Tavasszal érdemes kezdeni, így az egész szezonban lesz friss csalid.

Az indulás

A kert egy árnyékos sarkában, sima talajon építs hullámpalából egy 1-1,5 m-es oldalú négyszöget. Erősítsd a palát függőlegesen a földbe vert fa karókhoz (a szükséges anyagot építőanyag-telepeken veheted meg). A hullámlemez helyett furnérlapokat vagy deszkát is használhatsz. „Tenyészeted” alját béleld ki 15-30 cm vastagon korhadó falevelekkel kevert földdel. Teríts rá egy 5 cm vastag sertés- vagy marhatrágya-réteget. A farm benépesítéséhez elég 100-200 élénken tekergődző piros giliszta. Ettől kezdve igyekezz minden nap kiegészíteni a giliszták táptalaját egy-egy adag friss növényi hulladékkal. Minden jó: a konyhai zöldséghulladék, a krumplihéj, az almacsutka, stb. Ez minden. Pontosabban majdnem minden..

gili

gili2

Tenyészetedben különböző méretű giliszták lesznek.

A tenyésztés

Ha azt akarod, hogy piros gilisztáid szaporodjanak, három dologra kell ügyelned. Először is, ne hagyd, hogy tenyészeted táptalajának kémhatása túl savassá véljék, mert abban a giliszták elpusztulnak. Ezért minden új adag növényi maradványhoz adj egy pici oltott meszet.

Másodszor, tartsd a tenyészetet állandóan nedvesen. Az árnyék még nem elég - érdemes egy nedves zsákkal is letakarni a halmot. Egész nyáron át mindig locsold egy kicsit meg, ha kiszáradna. Végül, soha ne szedj ki több gilisztát a tenyészetből, mint amennyire igazán szükséged van. Ha nem használod el mindet a horgászásnál,tedd vissza a maradékot a tenyészetedbe.

Könnyen meggyőződhetsz, hogy mindent jól csinálsz-e: kedvező körülmények között a giliszták gyorsan szaporodnak, és a fehér, cérnaszerű fiatalok nagy tömegben jelennek meg. És végül - a horgászszezon után nem lesz gond, honnan szerezz jó földet a szobanövényeknek!

gili3

Kattints a képre a nagyobb nézethez!!

gili4

 

Ha nincs kerted, a lakásban is létesíthetsz tenyészetet - egy műanyag vödörben vagy akár szemetes zacskóban is. Az edény alján vágj néhány lyukat. Szórj bele néhány centiméternyi homokot vagy sódert. Készítsd el a táptalajt ugyanúgy, mint a kertben, és tedd bele a gilisztákat. Ha zacskóban tenyészted a gilisztákat, a tetejét kösd össze, és vágj rá néhány lyukat. Ha a műanyag vödröt választottad, lyuggasd meg a fedelét. Az edényt tartsd állandóan lefedve. A horgon egy mozgékony piros giliszta, az etetőkosárban aprított trágyagilisztával kevert etetőanyag. A piros gilisztát sok versenyhorgász is használja csalinak. Megéri, hogy saját kertedben legyen a készleted.

 

free counters

Warning: session_write_close() [function.session-write-close]: open(tcp://sessionserver.okh:11211/sess_N5dS2gSjPeg9noMTXGvNz1, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /var/www/weboldala.net/rabsicfishingteam/www/libraries/joomla/session/session.php on line 556

Warning: session_write_close() [function.session-write-close]: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (tcp://sessionserver.okh:11211) in /var/www/weboldala.net/rabsicfishingteam/www/libraries/joomla/session/session.php on line 556